جوانان در فضای مجازی مانند آلیس در سرزمین عجایب
سعید معدنی و خبرگزاری ایسنا
سعید معدنی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، افزود: در گذشته درب منزل را بر روی کودکان قفل میکردند تا وارد محیط ناامن بیرون از خانه نشوند؛ اما در حال حاضر با ورود پدیدههای نوظهور اینترنت و تکنولوژی جدید فضای داخل خانهها ناامنتر شده است.
وی با تاکید بر اینکه رسانهها و فضای مجازی تاثیر مستقیمی بر سبک زندگی دارند، افزود: ساختار کشورهای جهان سوم که عموما دارای فرهنگ سنتی هستند با هجوم رسانههای جهانی در هم پاشیده است و مسئولان و قانونگذاران نتوانستند با سرعت آن حرکت کنند و از این روند عقب ماندهاند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه جوانان در دنیای مجازی همچون آلیس در سرزمین عجایب سر در گم هستند، خاطرنشان کرد: نسل جوان در این مسیر تاریک قدم گذاشته است که انتهای آن نامشخص است و معلوم نیست عاقبت به کجا میرسند. نسل امروز رنجهای بسیاری خواهد کشید؛ چرا که هیچ الگویی وجود ندارد و آنها این فرهنگ را خود بازیابی خواهند کرد.
معدنی با اشاره به نقش پلیس فتا در فضای مجازی، تصریح کرد: اگرچه پلیس فتا توانسته تا حدودی فضا را رصد کند، اما فقط توانسته 10 درصد فضای مجازی را کنترل کند.
وی افزود: قانونگذاری و آموزش این قوانین در کوتاه مدت بازدهی خواهد داشت و میتواند به بهبود این اوضاع کمک کند؛ اما مسئله اصلی فرهنگسازی زیر پوستی و تدریجی است تا در بلند مدت جواب مناسب بگیریم. باید بر این نکته توجه کرد که در روند فرهنگسازی نیز باید از روشهای علنی و زمخت پرهیز کنیم.
این جامعهشناس با بیان اینکه شبکههای اجتماعی را باید به رسمیت شناخت، اظهارکرد: فیلترینگ و به رسمیت نشناختن این فضا جز کنجکاوی در جوانان و جلوگیری از حضور بزرگسالان در این فضا حاصل دیگری نخواهد داشت چرا که میانسالان محتاط تر هستند و در محیط های ممنوعه حضور پیدا نمیکنند؛ اما جوانان به راحتی با استفاده از ابزارهای عبور از فیلترینگ به این فضا دسترسی دارند.
وی با اشاره به اینکه این پدیده برای غربیها هم پدیدهی جدیدی است، افزود: پیشبینی این روند غیرممکن است چرا که غربیها نیز خود به تازگی در این روند قرار گرفتهاند و برنامهریزی برای پدیدهای جدید که تجربهای نسبت آن نیست، دشوار است.
معدنی با بیان اینکه رهبران فرهنگی جامعه مانند نویسندگان و فیلمسازان باید در این راه پیشگام باشند، گفت: متاسفانه برخی از پیشگامان فرهنگی با این پدیده آشنایی کامل ندارند به همین دلیل نمیتوانند آثار تاثیرگذار تولید کنند.